Dietetikus blog

Mégis kis az a dietetikus? És mire jó?

Brjeska Mónika, dietetikus
2020.06.25 18:40
Mégis kis az a dietetikus? És mire jó?

Sokan foglalkoznak táplálkozási tanácsadással, hiszen mindenki eszik, tehát mindenki ért hozzá. Legalábbis elméletben. Viszont a dietetikus az egyetlen táplálkozástudománnyal foglalkozó szakma, amit jogilag elismernek, és mindig a legszigorúbban szabályoznak!

Ha a megfelelő szaksegítséget keresitek, akkor fontos tudni, hogy egyedül a dietetikus jogosult táplálkozási diagnózis felállítására és étrend terápia folytatására táplálkozási problémával, orvosi panasszal küzdő beteg esetén.

A dietetikusok rendelkeznek a legkorszerűbb, kellő mértékben megalapozott tudományos ismeretekkel a táplálkozás, az egészségtudomány és a betegségek terén, amit a gyakorlatban könnyen alkalmazható formában megosztanak az emberekkel.

A dietetikussal ellentétben a táplálkozási tanácsadók nincsenek jogilag szabályozva, bárki végezhet tevékenységet ilyen cím alatt és a képzésünk sincs megfelelően szabályozva. ​Beteg emberek kezelésére nincs jogosultságuk! Igen, a WHO az elhízást már önmagában betegségként határozza meg. Tehát csak és kizárólag egészséges emberek egészséges táplálkozásával foglalkozhatnak.​

A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel ​(jelenleg ezt hazánkban a Debreceni-, a Pécsi Tudományegyetemen vagy a Semmelweis Egyetemen lehet elvégezni),​ rendelkező személy​, akit a nemzeti és ​nemzetközi kormányzati szervek elismernek. A dietetikus a táplálkozástudományt ​egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, ​gyógyítása és egészségnevelése ​céljából alkalmazza. Feladata a táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése és gyakorlatba ültetése.

Sajnos sokszor az emberek, a rendszer hibájából adódóan, összekeverik a dietetikus táplálkozási tanácsadását egy orvos étkezési tanácsával. Míg az orvos nagyon általános irányelveket szab meg, például a szénhidrát és kalória bevitelt, addig a dietetikus az egész étrendnek a szervezetre, betegségre való hatását is figyelembe veszi, mint a vitaminok, a rostok, az elkészítési és tárolási módok hatását a tápanyagokra, vagy az emészthetőség. De ugyanígy fontos az életkor, az egyéni ízlés, a munkarende, a mindennapi szokások, az anyagi lehetőségek, amiket mind figyelembe vesz, amikor személyre szabott étrendi tanácsadást tart, ahelyett hogy egy listát vagy mintaétrendet adna, hogy mit ehet vagy nem ehet az adott ember.

Célunk, hogy megtanítsuk a páciensnek a miérteket és a helyes gondolkodási módot, hogy megfelelő döntéseket hozhasson a mindennapjai során az egészsége érdekében. Az orvostudományi egyetemeken csak érintőlegesen oktatnak táplálkozástudományt. A dietetikus 4 éves képzés során megtanulja a szükséges alapismereteket (alapos anatómiai, élet- és kórtani, mikrobiológiai, járványtani, népegészségtani, elsősegély nyújtási és pszichológiai ismeretek, élelmiszer- és a sejtek szintjét vizsgáló biokémia, élelmiszer áruismeret, gyógyszertan, klinikai ismeretek, belgyógyászat, élelmezés menedzsment, ételkészítési eljárások és annak fizikai-kémiai háttere, táplálkozáspszichológia és a beteg ember lélektana), szaktárgyakkal (klinikai dietetika és orvostudomány, gyakorlati dietetika, táplálkozástudomány, élelmiszer- és élelmezés higiéné, táplálkozás egészségügy, csecsemő- és gyermekkori betegségek dietetikája, prevenció és egészségnevelés, gazdasági szervezetek menedzsmentje stb.) kiegészítve. Ez teszi lehetővé, hogy a megfelelő “kiegészítői”, szükséges résztvevői legyünk az orvosi terápiának. Hiszen gyakran gondot jelent, hogy például 60 g rizst nyersen vagy főzve mérjünk ki? Az adott ételkészítési művelet (főzés, párolás vagy sütés) hogyan fogja befolyásolni az étel felszívódását, hasznosulását. Továbbá figyelembe kell venni, hogy a felmenők között milyen betegségek fordultak elő, milyen fizikai aktivitást végez az egyén, milyen fogazata van, hol tud bevásárolni, de az is fontos, hogy milyen gyógyszereket szed, hiszen a legtöbb gyógyszerhatóanyag és az elfogyasztott étel között kölcsönhatás alakul ki. Ehhez szükségesek a speciális élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozás élettani, -tudományi és gyakorlati ismeretek, amit a dietetikusok tanulnak meg. ​Az elhivatott dietetikusok nem futószalag módjára sablonokban, hanem személyre szabott megvalósításban gondolkodnak!

A 8 féléves hazai dietetikusi felsőfokú végzettség 3 területre jogosít fel:

– prevenció (primer, secunder, tercier),

– élelmezésvezetés,

– klinikai dietetika.

Az elméleti és gyakorlati képzés végére a klinikai dietetikus alapos ismeretekkel rendelkezik az orvosi diagnosztikai módszereket és a betegirányítást illetően. Ismeri a klinikai gyógyszertant, a táplálék-gyógyszer kölcsönhatásokat, a tápanyagok farmakológiai tényezőként való használatát, továbbá azon betegségekben használt gyógyszerek nevének, funkciójának és ellenjavallatának ismeretét, ahol a dietetikus az ellátásban részt vesz. Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítására jogosult. Dietetikai előírásoknál figyelembe veszi az élet-, és kórélettant.

És ami a legfontosabb, mindezek gyakorlati megvalósításában képes segíteni a pácienst. 

Egészségügyi szakdolgozók működési nyilvántartása (ahol ellenőrizhetitek kihez fordultok segítségért): https://kereso.enkk.hu/