Dietetikus blog

Tippek a folyadékfogyasztás színesítésére

Brjeska Mónika, dietetikus
2020.08.20 18:37
Tippek a folyadékfogyasztás színesítésére

Sokaknak okoz nehézséget a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása. De mivel ez nagyon fontos, összegyűjtöttem pár ötletet, ami segítség lehet, hogy könnyebben menjen.

Vannak, akik egyszerűen könnyen elfelejtenek inni, nekik érdemes kipróbálni a vízivásra emlékeztető segítő appokat. Azonban sokan vannak, akik arra panaszkodnak, hogy unalmas számukra folyton csak “sima vizet” inni, ha pedig nem szívesen iszunk, az akadályozhatja a megfelelő folyadékpótlást. Szerencsére számos alternatíva akad a vízivás kiegészítésére, de nem a teljes helyettesítésére!

Nagyon egyszerű megoldás például a limonádé beiktatása néha, vagy a (kezeletlen héjú) citrom-, narancs-, esetleg limekarikák használata, amiknek köszönhetően ízesebb és színesebb lesz az ital. De tehettek a vízbe mentalevelet, citromfűlevelet, uborkaszeleteket, fagyasztott gyümölcsöket, amik egyből le is hűtik az italotokat. De gyümölccsel, fűszernövénnyel, gyömbérrel készült jégkockákat is használhattok. A nyári idénygyümölcsökkel a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt, így pár friss gyümölcsdarabot nyugodtan tegyetek a vizetekbe.

Arra azért érdemes figyelni, hogy bár első pillanatban jól esnek a jeges italok, de nem feltétlen a legjobb ötlet, ha csak ezeket fogyasztjátok, hiszen ez gyakran torokfájást okoz, vagy lassul a gyomorműködés azáltal, hogy a gyomor ereit összehúzza a hideg folyadék.

Főzzetek gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteákat, hűtsétek be, és már kész is a jeges tea. Nyáron amúgy is érdemes inkább a gyógy-, illetve a gyümölcsteákat előnyben részesíteni, mert az erős, magas koffeintartalmú, fekete- illetve zöldteáknak enyhe vízhajtó hatásuk lehet. A gyümölcsteák édesítés (cukor, méz) nélkül is nagyon ízletesek. A gyümölcsök természetes íze, aromája ellensúlyozza az édes íz hiányát. A gyerekeket is érdemes a cukor nélküli, vagy csak kevés cukorral édesített tea fogyasztására szoktatni, de szigorúan csak a vízivás kiegészítéseként, nem a helyettesítéseként!

A tea jellegzetes ízesítője lehet a már említett citromlé vagy a friss citrom. Érdemes azonban tudni, hogy a citrom értékes C-vitamin tartalma a forró teában elvész, ezért érdemes melegen csak pár cseppet tenni bele, és a többit akkor hozzáadni, amikor kihűlt. A gyógyteáknál mindig vegyétek figyelembe az adott gyógynövénnyel kapcsolatos elkészítési, fogyasztási ajánlásokat.

A vízen kívül bevethetők még a gyümölcs- és zöldséglevek, valamint a tejes vagy vizes turmixok is, de úgy, ahogy normál esetben is ajánlani szoktuk, a napi 8 pohár folyadékból 3 lehet ilyen, a többi pedig víz legyen. Tehát arról melegben sem szabad megfeledkezni, hogy a víz legyen többségben.

Persze nem csak italokkal lehet biztosítani a folyadékbevitelt, ott vannak a zöldségek és gyümölcsök is, amikre külön érdemes kitérni. Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral érdemes édesíteni, tejszín helyett natúr joghurttal tegyétek krémesebbé. Ha zöldségre vágytok, idényzöldségekből is készíthetők hidegen fogyasztható levesek, például hideg uborkaleves, sóskaleves, paradicsomlevest. De a második fogás kiegészítőjeként is érdemes minél több saláta félét fogyasztani, hiszen a zöldségek folyadéktartalmának önmagukban is nagy szerepük van a napi folyadékpótlásnál. De természetes minden étkezést érdemes kiegészíteni friss zöldség- és gyümölcsfélékkel.

Mivel nyáron rengeteg friss zöldségből és gyümölcsből válogathatunk, mindenki megtalálhatja azt, amit szeret és szívesen fogyaszt. Megéri kísérletezni. Gondoljatok csak bele, mennyi finom leves készíthető belőlük, például a hideg paradicsomleves, a gazpacho. A zöldség- és gyümölcsfélék ráadásul nem csak a folyadék-, hanem a vitamin- és ásványi anyag-, illetve a rostbevitelhez is nagyban hozzájárulnak, amiknek mind-mind nagy szerepük van az egészség megőrzésében.

Amiket végül még meg kell említeni itt, azok a joghurtok, kefirek, amik szintén hozzájárulnak a folyadékbevitelhez, akár friss bogyósgyümölccsel turmixolva ivójoghurtot is készíthettek, ráadásul teljes értékű fehérjeforrások.