Dietetikus blog

Mit érdemes tudni az ásványvizekről?

Brjeska Mónika, dietetikus
2020.08.23 18:38
Mit érdemes tudni az ásványvizekről?

A Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződéstől mentes ásványvíz készletek találhatók, amelyek hazánk kedvező geológiai, hidrogeológiai adottságainak köszönhetően gyakorlatilag kimeríthetetlenek.

Magyarországon több, mint 500 olyan nagy mélységű kút van, amely vegyi alkatát tekintve ásványvizet szolgáltat. A kutak mélysége igen változó, néhány métertől 2.550 m mélységig terjed. Jelenleg közel 120 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet hazánkban, amelyek közül 45 – 50 vizét palackozzák. Az ásványvíz táplálkozási, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.

Szigorú követelményeknek kell megfelelnie egy víz minőségének ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék, és ezt a megfelelőséget hivatalos hatóság, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság elismerése bizonyítja.

Gyakran találkozni azzal a javaslattal, hogy az elfogyasztott folyadék ásványvíz legyen, ám nem mindegy milyen összetételűt választotok. Más víz kedvező például a kisbabáknak, és más a magas vérnyomással küzdő betegeknek, illetve azoknak, akik túl sósan esznek. A csapvíz és az ásványvíz közötti különbség nem csupán ízben, hanem összetételben is megmutatkozik.
Az ásványvizekben általában magasabb az összes oldott ásványi anyag tartalom, és többféle ásványi anyagot tartalmaznak, mint a vezetékes ivóvíz. Ezen tulajdonságok azonban a különféle ásványvizek, forrásvizek, gyógyvizek, szikvizek között is igen eltérőek lehetnek. Minden vízfajtában más és más az összes oldott ásványi anyag mennyisége, emellett a különböző ásványi anyagok egyenkénti mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya is. A természetes ásványvizek összes oldott ásványianyag-tartalma 500-4500 mg/l között változik.

A magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkező vizek kizárólagosan fogyasztva növelhetik a vesekő kialakulásának kockázatát, ezért folyadékfogyasztásotokat ne korlátozzátok ezekre a fajtákra, egészítsétek ki egyéb alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizekkel, csapvízzel. Ugyanez igaz a magasabb nátrium tartalmú vizekre, melyek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása szintén nem célszerű, kiváltképp magas vérnyomásban szenvedőknek, akiknek nátrium szegény étrendjükbe ezek nem beilleszthetők. Tehát, ha ásványvizet szoktatok inni, akkor érdemes odafigyelni arra, nyáron főleg, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyasztotok belőle, akkor váltogatni kell az ásványvizeket, hogy elkerüljétek azt, hogy egy konkrét ásványi anyagból túl sokat visztek be.

És akkor milyen ásványvizet válasszunk?

A mértékadó ásványvíz versenyeken az utóbbi években az alacsonyabb összes ásványi anyag- tartalmú vizeket díjazzák. A szakemberek szerint azonban azt kell figyelni a címkéken, hogy milyen arányban tartalmazzák ezeket. Érdemes megnézni, hogy mennyi a nátrium-, kálium- és magnézium-tartalom. A kálium és a magnézium együttes tartalma lehetőleg legyen magasabb, mint a nátriumé. Ez utóbbi, a só – nátrium-klorid – a táplálkozási szokásaink miatt így is többszöröse az ajánlott mennyiségnek. Magyarországon a férfiak négyszer, ötször több sót fogyasztanak, mint kellene, a nők is háromszoros adagot visznek be a szervezetükbe. Nem csupán azzal, hogy kóstolás előtt automatikusan megsózzák az ételt, hanem az élelmiszeriparban használt tartósítószerek miatt is. A különösen veszélyeztetett betegcsoport, a már említett, vérnyomásproblémákkal küzdők köre. Rájuk szigorúan vonatkozik az, hogy sószegény diétán éljenek, és figyeljék a palackokon kötelezően feltüntetett adatokat.

Felmérések szerint a magyar lakosságnak alapvetően alacsony a kálium és a magnézium bevitele. Ennek oka, hogy ezek az értékes anyagok főleg zöldségekben, gyümölcsökben vannak jelen és ezek fogyasztása még mindig alatta marad az ajánlott mértéknek.

Magyarországon túlnyomó többségben földes, meszes vizek találhatóak, amelyek kalciumban és magnéziumban gazdagok. A főváros alatti kőzetállománynak köszönhetően az itt fúrt kutak, források vize nagy mennyiségben tartalmazza az idegrendszerre, a csontok, fogak épségére, a csontritkulás megelőzésére alkalmas ionokat, melyek a kismamáknak is segítenek a szoptatás idején.

A palackozott ásványvizek esetén viszont nem szabad megfeledkezni a környezetre gyakorolt hatásukról sem. Ezeknek a “szén lábnyoma” magasabb, mint a csapvízé (a csomagolóanyag gyártás, valamint a szállítás miatt), de a teljes hatást folyamatosan csökkentik például a csomagolások súlyának minimalizálásával, a szállítás optimalizálásával. Bár az újrahasznosításnál még jobb, ha újra felhasználható csomagolás van vagy egyáltalán nincs szükség csomagolásra, de az ásványvizek palackjai 100 %-ban újrahasznosíthatók. Tehát, ha mindenképp ásványvíz fogyasztás mellett döntenétek, elfogyasztás után mindenképp helyezzétek a palackokat a szelektív hulladékgyűjtőkbe!

Ha mégsem ásványvizet innátok, de kétségetek van esetleg azzal kapcsolatban, hogy vajon nálatok iható-e a csapvíz, akkor érdemes elolvasnotok a www.tudatosvasarlo.hu oldalon lévő cikksorozatot a témában, rengeteg hasznos információt tudhattok meg belőle nem csak a csapvíz bevizsgálásával, hanem a vízszűrőkkel kapcsolatban is.

Fontos, hogy soha ne hagyjatok ásványvizet, vagy bármilyen folyadékot műanyag palackban az autóban, mert az a hőmérséklet, ami a napon hagyott kocsiban kialakul már elég ahhoz, hogy a káros vegyületek kioldódjanak a palackokból.