Dietetikus blog

A "160 grammos szénhidrát diéta"

Brjeska Mónika, dietetikus
2021.04.24 18:44
A "160 grammos szénhidrát diéta"

Egyre több nőnél diagnosztizálnak PCOS-t, azaz a policisztás ovárium szindrómát. Ennek a diagnózisakor kiegészítésként inzulin rezisztencia vizsgálatot is el szoktak végezni, így erre a társproblémára is egyre gyakrabban fényderül.

Ha szeretnétek többet megtudni ezek tüneteiről, diagnosztikájáról, kezeléséről és még sok minden másról, akkor mindenképp keressétek fel az Intima.hu-t, hiszen ezernyi hiteles információt találhattok ott.

Na de mi a helyzet az életmód terápiájával?

Sok helyen találkozni azzal a hazánkban nagyon elterjedt nézettel, hogy az inzulinrezisztenciára a megoldás a nagybetűs 160 grammos szénhidrát diéta. Vannak ilyen névvel blogok, betegcsoportok, instagram oldalak, mindenféle. De tényleg ez lenne mindenki számára az általános érvényű megoldás?

Nézzük csak:

Abban minden ajánlás megegyezik, hogy az egyik fontos alappillére a kezeléseknek az étrendi- és életmódterápia. Az már azonban néha változó, hogy mindezt mennyire széleskörűen veszik és milyen irányelveket tartanak fontosnak, fontosabbnak.

Nem pontosan tudom, hogy Magyarországon miért és mi alapján alakult ki ez a pont 160 grammos szénhidrát diéta, mert máshol nem találkozhatunk ilyen konkrét ajánlásokkal. De a 160 grammos szénhidrát diéta mögött is többféle értelmezéssel találkozhatunk. Sokszor megesik, hogy megkapja valaki a PCOS, IR diagnózisát, esetleg már hallotta is a 160 grammos diéta kifejezést, így elkezd utánanézni és belefut pár népszerű magyar főzős, különböző webshop-os és női magazinos stb. honlapba, ahol sok mindent találni. Laikusként első nekifutásra úgy tűnhet, hogy ilyen esetben csak a szénhidrátok mennyiségét kell számolni, méregetni, hogy az 160 legyen (de azt nagyon pontosan!). Ezen felül oda kell figyelni a szénhidrátok minőségére, és arra, hogy mindez pontosan időre legyen elfogyasztva, napi 5-6 alkalommal, 3 óránként. Ez így egészen elsajátíthatónak is tűnhet, utána olvasva megoldható. Természetesen van, hogy mélyebben nem csak ezt jelenti az úgynevezett 160 grammos diéta, de első tájékozódásra, megfelelő szakember nélkül, ezeket lehet leszűrni.

Így kezdjük is egy nagyobb kitekintéssel, hogy általánosságban milyen ajánlások vannak ezen a téren a nagyvilágban. Néhol azt emelik ki, hogy az étrendi beavatkozásnak tartalmaznia kell szükség esetén a kalória-korlátozás és a magas glikémiás indexű szénhidrátok csökkentésének kombinációját.  Kiemelendőnek tartják, hogy a fizikai aktivitás javítja az izomszövet energiafelhasználását és így az inzulinérzékenységet is. Az ADA, azaz az American Diabetes Association kiadványában a kisebb adagok, az energiamentes italok, a zsiradékszegényen készített húsfélék, zöldség, gyümölcs, teljesőrlésű termékek fogyasztására, a kisebb tányérok, kevesebb saláta öntet használatára, a tányérmódszerre (fele zöldség, egynegyede fehérjeforrás, egynegyede magas rosttartalmú szénhidrátforrás) hívják fel többek között a figyelmet a testmozgáson kívül.

Az életmód terápia nulladik lépésenként azt tartják a szakmai irányelvekben, hogy a megkezdése előtt készítse el a dietetikus a dietetikai diagnózist. Hogy mi is ez? Tisztáznunk kell a beteg elvárásait és motivációját, de beletartoznak például az antropometria adatok, az eddigi étkezési szokások, fizikai aktivitás, a családi anamnézis, a gyógyszeres kezelések, az esetleges akadályok, nehézségek felmérése, pszichológiai problémák, esetleges társbetegségek és még sok-sok minden. Ez rendkívül fontos, hiszen ez alapján lehet a megfelelő személyre szabott étrendet és életmódot kialakítani, ami elengedhetetlen a kezelés sikerességéhez és a változások hosszútávú fenntartásához. Mindezek pedig befolyásolni fogják az ajánlásokat, akár a napi szénhidrát és energia bevitelről, a makrotápanyagok arányairól és minőségéről, vagy mindezek napi elosztásáról van szó. Tehát jól érezhető, hogy nem ilyen egyszerű, hogy könnyedén ráhúzhatunk egy szénhidrátmennyiséget és ahhoz társuló elveket valakire és kész is vagyunk.

A dietetikai diagnózis felállítása után pedig a következő alapelveket szükséges személyre szabottan megvalósítanunk: a testi és a mentális egészség javítását, figyelembe véve a szociális, környezeti és pénzügyi lehetőségeket, majd az önmenedzselés megtanítását és a fizikai aktivitás növelését. A szénhidráttal kapcsolatban annyit szabnak meg, hogy az egészséges táplálkozás irányelveiben ajánlotthoz képest csökkenteni kell a mennyiséget. De! Nem adnak meg konkrét grammokat, hanem ahogy mi is el szoktunk járni, azt javasolják, hogy a beteg eddigi makrotápanyag beviteléből, az optimális napi energiabeviteléből, neméből, fizikai aktivitásából stb. kiindulva szabjuk meg ezt személyre szabottan. Majd ez fokozatosan változhat is, ahogy a beteg állapota is változik. Ezért van szükség a kontroll tanácsadásokra. Kiemelendők még a szénhidrátok minősége, a rostok, fehérjék, zsiradékok, vitaminok, ásványianyagok témaköre, a fizikai aktivitás és az izomtömeg növelése. Ez szakmai oldalról egy elég összetett, de megfelelő betegedukációval mégis könnyen megvalósítható étrend.

Általánosságban az ezzel kapcsolatos evidence based ajánlásokban hasonló irányelveket találni, nincsenek pontos számok, mindenhol kiemelik a személyre szabottság fontosságát a változtatások hosszútávú fennmaradása érdekében, a jó minőségű alvást, az élvezetes testmozgást, és ezeken felül a stresszkezelést, mentális egészséget. A legutóbbi mikor sikerülhet? Ha nem akörül forognak a mindennapok, hogy most diéta van és pontosan 160 legyen a 160, ha nem a betegtársak internetes elvárásainak teljesítése a cél, ha nem okoz kétségbeesést, ha valami épp nem úgy alakult ahogy kéne, ha nincs napi szorongásérzés amiatt, ha épp nem pont 3 óra múlva sikerül étkezni, ha az étkezések nem megoldandó feladatokká válnak, hanem megmarad az élvezet is. Ha pedig az étkezésen kívül egyéb nehezen kezelhető stresszforrások is maradnak, akkor teljesen természetes stresszkezelési technikákat tanulni.

 

https://pdfs.semanticscholar.org/f89f/f962a706f49efe9e57cea8c01a168520db89.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507839/

https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-insulin-resistance-diet

https://www.healthline.com/nutrition/insulin-and-insulin-resistance#tips

https://www.nestlehealthscience.com/sites/g/files/dnigna366/files/asset-library/documents/adult-enteral-nutrition/guidelines/diabetes/03_2017_espen_carbohydrates_and_insulin_resistance_in_clinical_nutrition.pdf

https://professional.diabetes.org/sites/professional.diabetes.org/files/media/All_about_Insulin_Resistance.pdf