Dietetikus blog

Miért válaszd a tanácsadás csomagokat?

Brjeska Mónika, dietetikus
2022.01.11 18:46
Miért válaszd a tanácsadás csomagokat?

A tavalyi év végén részese voltam dietetikusként egy cég well-being programjának, ahol körülbelül 3 hónapos időintervallumban vehettek részt a dolgozóik többek között dietetikai konzultációkon, korlátlan alkalommal. És mi volt az egyik fő tapasztalatom, vagyis inkább az eddigi tapasztalatok megerősítése, ezalatt az időszak alatt?

Ahhoz, hogy valódi, hosszútávra (aminél élethosszig a cél) beépülő eredményeket érhessünk el, szükség van a hosszabbtávú együttműködésre, többszöri találkozókra. Fontos kiemelni, hogy ezekben az esetekben szinte mindig “egyszerű” egészségvédelemről volt szó, hiszen jellemzően nem voltak diagnosztizált betegségeik, ritkák voltak a laboreltérések. Azonban ezekben az esetekben is az alapoktól kellett kezdeni és onnan haladni tovább.


De! már itt az elején ki kell emelnem, hogy az egészséget nem támogató étkezési szokásokat sem egyik napról a másikra szedjük össze, hanem több évtized eredménye is lehet, akár egészségesekről, akár valamilyen betegséggel élőkről van szó. Így a nem megfelelő szokások átalakításához, és a valódi egészségtámogató szokások beillesztéséhez is türelmesnek és megértőnek kell lennünk magunkkal szemben mindig, és időt kell hagyni mindezekre egyéntől, erősségektől, gyengeségektől, problémáktól függően. Hiszen a mindennapi étkezéseink egyáltalán nem csak a makrotápanyagokból, kilokalóriákból állnak. Az étkezési szokásainkban ott vannak a környezetünkből szerzett minták, a megélt negatív és pozitív élmények, az ételek élvezeti értéke, az érzelmi állapotunk, az időbeosztásunk, a megszokásaink, a preferenciáink, az eddigi tapasztalatok és még sorolhatnám. Nagyon összetett, így jobban belegondolva talán nem is meglepő, hogy a dietetikai segítség nem egy alkalom, ahol elmondjuk mit szabad és mit nem, aztán ezzel meg is van oldva, hanem ez egy folyamat. Az első alkalommal minél több időt szánunk az étkezési szokások alapos megismerésére és az ezeket befolyásoló tényezők feltárására, annál megfelelőbben és hatékonyabban segíthetem a hozzám fordulót a fejlődés útján. Ezek mellett sok esetben ekkor még a miértekre térünk ki, hogy érthető legyen mi miatt választjuk az adott célokat, módszereket. Mindez amiatt nagyon fontos, mert sokszor több kitérőt kell tennünk elsőre talán feleslegesnek tűnő területekre, azonban ezek is mind-mind fontos összetevői a végső célok eléréséhez, hiszen ezek lesznek a biztos alapok, amikre aztán építkezhetünk. A további alkalmak során pedig lehetőség nyílik lépésről-lépésre, kisebb célok kistűzésével haladni egyéni ütemben a végső cél/célok felé.


A további konzultációk célja az új feladatokon és tudásbővítésen túl a motiváció fenntartása, további javaslatok átbeszélése, amelyek hozzájárulhatnak az egészségi állapot javulásához vagy a további egészségromlás megakadályozásához.


Ezeken az alkalmakon átbeszélhetjük...
- ha egy-egy apróságnak tűnő nehézség felmerül, és azokat megoldva, támogatást nyújtva, sokkal motiváltabban tudod folytatni a megbeszélteket
- ha javasoltak vagy találtál valami új, nagyon meggyőzőnek tűnő módszert és szeretnéd tudni, hogy érdemes-e abba az irányba tovább menni
- érdekel, hogy jó úton haladsz-e, és szeretnél még jobban elmélyedni a hiteles tudnivalókban az egészséged érdekében
- újabb panaszaid jelentkeztek
- például nyaralni mész, és bizonytalannak érzed magad az adott élethelyzetben
...és még sorolhatnám.


Nagyon sokszor szakmai támogatással és megfelelően biztosított alapokkal az egészségtámogató szokások hosszútávon sem maradnak annyiban, így érdemes mindig időben eljönni egy kis löketért. De ezeknek a kontroll konzultációknak a mennyiségét sok minden befolyásolhatja. Sajnos, ha a szükséges utat nem járjuk végig, akkor a kitűzött eredményekig sem érhetünk el vagy nem maradnak tartósak.


Viszont azt is sokszor tapasztalom - tagadhatatlanul magamon is - hogy nagyon gyakori probléma a halogatás, félbehagyás, motivációvesztés stb. még akkor is, ha amúgy pozitív tapasztalataink vannak az adott dologgal kapcsolatban, vagy tudatában vagyunk a szükségességének. Én ezért szoktam például a zumba órákra bérletet venni, mert bármennyire szeretem és élvezem, mégis sokszor elkezdek kifogásokat keresni és végül az motivál arra, hogy elmenjek, hogy fel kell használnom az alkalmakat. Aztán az óra végén persze nagyon hálás vagyok, hogy elmentem, mert nagyon jó élmény.


Ezért is szeretnék segítséget nyújtani a tanácsadások között megtalálható új csomagokkal a hozzám hasonlóknak. A “Dietetikai konzultációs csomag” tartalmazza az első konzultációt (amihez hozzátartozik az alapos táplálkozási anamnézis felvétel, étrendi napló és kérdőív elemzés) és ezen felül további 3 konzultációs lehetőséget. A találkozók között pedig tudásbázisokat küldök és személyreszabott gyakorlati feladatokat, amiknek köszönhetően hatékonyabb lesz a fejlődés, erősödik a tudatosság. Mindezek pedig segítik a folyamatos támogatás érzését, és a meglévő alkalmaknak köszönhetően csökken a halogatás mértéke és könnyebben közeledhetsz a felhasznált alkalmakkal az egészséged felé.


De természetesen az is érthető, ha ismeretlenül nem szeretne valaki elköteleződni egy szakemberhez. Ezért is találtok “Kontroll konzultációs csomag”-ot is. Így, ha egy külön első konzultációs alkalom után úgy látjuk, hogy kölcsönös a szimpátia és hatékonyan tudnánk együtt dolgozni csapatként, akkor folytathatjuk ezzel a csomaggal. A találkozók között pedig itt is tudásbázisokat és személyreszabott gyakorlati feladatokat küldök, hogy az az előző csomaghoz hasonló eredményeket érhessünk el ebben az esetben is.