Dietetikus blog

Nagyságrendileg 1013 parányi társbérlővel, különféle mikroorganizmusokkal élünk együtt, ott vannak a bőrünkön, a szájüregünkben, végig a tápcsatornánkban. Létszámuk legalább tízszerese a saját sejtjeink számának.

A tavalyi év végén részese voltam dietetikusként egy cég well-being programjának, ahol körülbelül 3 hónapos időintervallumban vehettek részt a dolgozóik többek között dietetikai konzultációkon, korlátlan alkalommal. És mi volt az egyik fő tapasztalatom, vagyis inkább az eddigi tapasztalatok megerősítése, ezalatt az időszak alatt?

Mindjárt itt a szeptember így biztos néhányan már most aggódtok az iskolai étkezések miatt, és vannak, akiknek csak most ugrott be vagy majd csak jövőhét kedd este fog beugrani, hogy mit is vigyen magával az iskolába a gyerek.

Egyre több nőnél diagnosztizálnak PCOS-t, azaz a policisztás ovárium szindrómát. Ennek a diagnózisakor kiegészítésként inzulin rezisztencia vizsgálatot is el szoktak végezni, így erre a társproblémára is egyre gyakrabban fényderül.

Egyre divatosabb a ketogén diéta alkalmazása a legkülönfélébb problémák megoldására, így itt az ideje ezt a témát is alaposabban körbejárni, jelen esetben inzulin rezisztencia szempontból. De mindenekelőtt fontos kitérni arra, hogy mi a ketogén diéta.

A margarinokkal kapcsolatban már régóta fel-fel bukkannak hírek a gyártásával és a káros hatásaival kapcsolatban, emiatt sokan nem is merik fogyasztani, kiiktatják az étrendjükből.

Az évvégi ünnepi időszakban általában többféle és nagyobb mennyiségű alkohol fogy, mint a hétköznapok során, és talán ez még a szűk körű koccintások esetén is így alakul ebben az évben.

A téli időszakban sokak számára nehézséget okoz, hogy milyen zöldségfélékkel egészítse ki a reggelijét vagy épp vacsoráját főleg, ha szeretne idényjellegűeket választani.

Hazánkban sajnos az egyik igen jellemző étrendi probléma az alacsony rostbevitel, ami közvetlenül és közvetve is sok betegség kialakulásában játszhat szerepet.

A Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződéstől mentes ásványvíz készletek találhatók, amelyek hazánk kedvező geológiai, hidrogeológiai adottságainak köszönhetően gyakorlatilag kimeríthetetlenek.

Sokaknak okoz nehézséget a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása. De mivel ez nagyon fontos, összegyűjtöttem pár ötletet, ami segítség lehet, hogy könnyebben menjen.

Bár az idei nyarunk nem a kánikulákról híres, de a megfelelő folyadékfogyasztásról sosem szabad megfeledkezni!
A jó hidratáltságnak fontos szerepe van például a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, a testhő szabályozásában.

A dietetika a nyugati orvostudományokhoz tartozik. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza, a legtöbb egészségügyi kezelés szerves részét képezi.

Sokan foglalkoznak táplálkozási tanácsadással, hiszen mindenki eszik, tehát mindenki ért hozzá. Legalábbis elméletben. Viszont a dietetikus az egyetlen táplálkozástudománnyal foglalkozó szakma, amit jogilag elismernek, és mindig a legszigorúbban szabályoznak!