Dietetikus blog
Az utóbbi években egyre többször halljuk, hogy lassítani kellene: figyelmesebben enni, jelen lenni a pillanatban, nem csak bekapni valamit futtában. De mi történik akkor, ha a lassulást nem csupán az étkezéseinkben, hanem az egész életmódunkban kezdjük el gyakorolni? Vajon hogyan hat a nyugalmunk, a testi-lelki egyensúlyunk és végső soron az egészségünk támogatására az, ha a tányéron túl is teret engedünk a csendnek és a lassulásnak?
A harsány nyári zöldek megszelídültek, a napok rövidülnek, a reggelek hűvösebbek. Ez az időszak sokunkban vegyes érzéseket kelt: a nyár pezsgése után nehéz elengedni a fényt és a szabadságot, ugyanakkor van benne valami megnyugtató, ahogy minden élőlény egy kicsit visszavesz a tempóból. Ha figyelmesen nézzük, a természet valójában mintát ad arra, hogyan lassíthatnánk mi magunk is, hogy kiegyensúlyozottabbak és egészségtámogatók lehessünk.
Reggel rohanás az iskolába vagy a munkába, délben gyors ebéd két megbeszélés között, este pedig fáradtan beesünk a konyhába. Ismerős? A legtöbben pontosan ebben a tempóban élünk, és közben azt érezzük: az egészségtámogató étrend luxus, amit „majd egyszer” fmeg tudunk valósítani. De tényleg csak a lassú főzések és tökéletes étkezések jelenthetik a jó megoldást? Egyáltalán nem. Az egészségtámogató étrend nem a tökéletességről szól, hanem arról, hogy a saját lehetőségeidhez mérten, rugalmasan hozz ki belőle annyit, amennyi neked most belefér.
Az egészségtudatosságról sokan úgy gondolkodnak, mintha egy folyamatos verseny lenne: minél tisztábban étkezni, minél többet mozogni, minél tökéletesebben követni az „egészséges életmód” szabályait. A közösségi médiában pedig nem nehéz olyan képekkel találkozni, ahol mindenki makulátlan zöld smoothie-val a kezében és mosolyogva indul edzeni.
Amikor meghalljuk a „diéta” szót, a legtöbb ember fejében rögtön megjelenik néhány tipikus kép: szigorú tiltólisták, unalmas ételek, állandó méricskélés, és az a nyomasztó érzés, hogy valamit „nem szabad”. Sokan azonnal egy fogyókúrára gondolnak, ami egy időre megváltoztatja az étkezést, majd a „program” végeztével minden visszatér a régi kerékvágásba.
A nyár elköszön, és vele együtt jönnek a korai naplementék, a hűvösebb reggelek és a puha pulóverek időszaka. Sokaknak ez az átmenet nem csak az időjárásban, hanem a mindennapi életükben is változást hoz: új tanév, munkahelyi projektek, és bizony, a szervezetünk is másképp reagál a rövidülő nappalokra.
A fáradtság szinte mindenkit utolér időnként. Van, hogy természetes – például egy hosszú, mozgalmas nap vagy kevés alvás után –, de ha a kimerültség állandósul, az már figyelmeztető jel lehet. Sokan ilyenkor azonnal a kávéscsészéért nyúlnak, pedig az energiahiány mögött gyakran étkezési szokások is állhatnak. A jó hír: a tányérunk tartalma sokat segíthet abban, hogy energikusabbnak érezzük magunkat.
Nagyságrendileg 1013 parányi társbérlővel, különféle mikroorganizmusokkal élünk együtt, ott vannak a bőrünkön, a szájüregünkben, végig a tápcsatornánkban. Létszámuk legalább tízszerese a saját sejtjeink számának.
A tavalyi év végén részese voltam dietetikusként egy cég well-being programjának, ahol körülbelül 3 hónapos időintervallumban vehettek részt a dolgozóik többek között dietetikai konzultációkon, korlátlan alkalommal. És mi volt az egyik fő tapasztalatom, vagyis inkább az eddigi tapasztalatok megerősítése, ezalatt az időszak alatt?
Mindjárt itt a szeptember így biztos néhányan már most aggódtok az iskolai étkezések miatt, és vannak, akiknek csak most ugrott be vagy majd csak jövőhét kedd este fog beugrani, hogy mit is vigyen magával az iskolába a gyerek.
Egyre több nőnél diagnosztizálnak PCOS-t, azaz a policisztás ovárium szindrómát. Ennek a diagnózisakor kiegészítésként inzulin rezisztencia vizsgálatot is el szoktak végezni, így erre a társproblémára is egyre gyakrabban fényderül.
Egyre divatosabb a ketogén diéta alkalmazása a legkülönfélébb problémák megoldására, így itt az ideje ezt a témát is alaposabban körbejárni, jelen esetben inzulin rezisztencia szempontból. De mindenekelőtt fontos kitérni arra, hogy mi a ketogén diéta.
A margarinokkal kapcsolatban már régóta fel-fel bukkannak hírek a gyártásával és a káros hatásaival kapcsolatban, emiatt sokan nem is merik fogyasztani, kiiktatják az étrendjükből.
Az évvégi ünnepi időszakban általában többféle és nagyobb mennyiségű alkohol fogy, mint a hétköznapok során, és talán ez még a szűk körű koccintások esetén is így alakul ebben az évben.
A téli időszakban sokak számára nehézséget okoz, hogy milyen zöldségfélékkel egészítse ki a reggelijét vagy épp vacsoráját főleg, ha szeretne idényjellegűeket választani.
Hazánkban sajnos az egyik igen jellemző étrendi probléma az alacsony rostbevitel, ami közvetlenül és közvetve is sok betegség kialakulásában játszhat szerepet.
A Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződéstől mentes ásványvíz készletek találhatók, amelyek hazánk kedvező geológiai, hidrogeológiai adottságainak köszönhetően gyakorlatilag kimeríthetetlenek.
Sokaknak okoz nehézséget a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása. De mivel ez nagyon fontos, összegyűjtöttem pár ötletet, ami segítség lehet, hogy könnyebben menjen.
Bár az idei nyarunk nem a kánikulákról híres, de a megfelelő folyadékfogyasztásról sosem szabad megfeledkezni!
A jó hidratáltságnak fontos szerepe van például a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, a testhő szabályozásában.
A dietetika a nyugati orvostudományokhoz tartozik. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza, a legtöbb egészségügyi kezelés szerves részét képezi.
Sokan foglalkoznak táplálkozási tanácsadással, hiszen mindenki eszik, tehát mindenki ért hozzá. Legalábbis elméletben. Viszont a dietetikus az egyetlen táplálkozástudománnyal foglalkozó szakma, amit jogilag elismernek, és mindig a legszigorúbban szabályoznak!